Vad är det som kostar när man går till fotografen?

En vanlig missuppfattning är att fotografen bara behöver trycka på knappen och är klar att leverera bilden till kunden. Det borde inte kosta så mycket, eller hur?

Men den uppfattningen kan inte vara mer skev. Det vi fotografer skapar vid fototillfället är ett digitalt negativ. Och precis som förr, på den analoga tiden, måste vi framkalla den digitala bilden. Dock inte i ett fotolabb som förr utan via våra redigeringsprogram i datorn. Att importera, sortera, framkalla bilderna och skapa vackra album så att era minnen visas upp på det absolut bästa sätt tar i många fall, mer tid än själva fotosessionen. En fotograf gör så mycket mer än bara trycka på knappen!

Att anlita en fotograf innebär att du kan slappna av. Du kan fokusera på familjen, din partner om det är bröllop, ditt barn eller vem det nu är du ska fotograferas med. Du kan lita på att ni får se både närbilder, översiktsbilder, ögonblicksbilder och levande porträttbilder. För att jag har gjort detta förut. Jag vet hur viktigt det är för dig! Din väns bekant, som kan fotografera ditt bröllop gratis, kanske inte vet det? Därför kostar det att gå till en fotograf. Det är en investering i dina minnen!

Jag kan också ta upp utrustningen. Den kamera som jag som fotograf använder tar bilder med en högre kvalitet och kontroll. Jag som fotograf har koll på den tekniska utvecklingen för att hålla en god kvalitet. En fotograf gör så mycket mer än bara trycka på knappen!

Och slutligen vill jag ta upp all tid jag lägger ner på varje fotosession som inte syns. Det är förberedelser, restid, rekognoscering, riggning, upp- och nedpackning. En fotograf gör så mycket mer än bara trycka på knappen!

Summa summarum: det tar tid att skapa magi. Och det är det du betalar för. Det är en investering. En investering du kommer njuta av i flera år framöver och dela med dina nära och kära och förhoppningsvis i flera generationer. Det är detta du betalar för, kvalité och minnen. Vilka minnen väljer du?